jadralno padalstvo - Loop
QMAX AIRRACEPONUDBASPONZORJIKONTAKTO PODJETJUGALERIJAPOVEZAVEARHIVZEMLJEVID

Tandemski svetovni rekord v skoku iz balona (8.400m)


Miha Repovž (pilot) in Primož Lajevec (kopilot) sta 17.7.2004 postavila nov svetovni višinski rekord: 8400 m! Pri tem projektu, ki z vsemi pripravami in opravljenimi predhodnimi skoki traja že več kot eno leto, od ideje pa je preteklo že precej več, je sodelovala kopica vrhunskih strokovnjakov, ki si po tem uspehu vsi zaslužijo močan stisk roke:

Grega Trček (Balonarski center Barje), pilot balona
Brane Brodnik, dr.med.
Sandi Marinčič (Kimfly), letalna oprema
Uroš Spruk (UScom), komunikacije
Klemen Lajevec, fotografija
...
Rekordni skok smo izvedli v zgodnjih jutranjih urah. Vzleteli smo iz Logatca in se dobro uro dvigali. Spotoma smo prebili raztrgano oblačno plast, ki je delovala nadvse spektakularno. Zrak nad njo je bil umit, vidljivost pa neverjetna. Dosežena višina nas je, v pozitivnem smislu, skoraj presenetila. Očitno se je vse 'ujelo', ekipa, vremenski pogoji, zmogljivosti letalnih naprav.
Na vrhu smo naleteli na izredno šibak veter (10 vozlov) in temperaturo -35°C. Ob upoštevanju vetra (hitrost padala je na tej višini bistveno večja) ta temperatura daje občutek okrog – 70°C.
Miha je odlično izpeljal vzlet, ki je trajal nekaj dlje kot na manjših višinah. Občutki ob uspešnem vzletanju so bili nepopisni, letenje na tej višini naravnost spektakularno. Kot bi kakšnemu airbusu sedel na krilo in bingljal z nogami! Po krajšem uživanju v mrzlem zraku smo se seveda vsi poskušali čimprej 'spokati' dol. Z Mihom sva bila od neskončnih spiral in wing overjev (obremenitve pri teh hitrostih so občutno višje, komaj znosne) precej izčrpana, a ob pristanku pri Plečnikovi cerkvi v Črni vasi še kako nasmejana.


Slike so na voljo v galeriji.

Ob tem skoku so nam pomagali:

Radio Hit
Uscom
Restavracija Repovž
Axis mundi
Kimfly
Balonarski center Barje
e-študentski servishttp://www.lenarcic.net/aerophoto/